Auryn in de pers

13 oktober 2021 – Contact, regionaal weekblad Zutphen/Warnsveld

Door Alize Hillebrink

Voldoende handtekeningen voor nieuwe
vrijeschool in Zutphen

Foto: Alize Hillebrink

ZUTPHEN – Vanaf het begin hebben ze er in geloofd: het verkrijgen van 110 handtekeningen die nodig zijn voor de oprichting van een nieuwe vrijeschool in Zutphen. “Voor zover bekend heeft van de 102 initiatieven in Nederland, nog maar één ander initiatief de drempel gehaald.”

Marleen de Wit, Marie van Overbeeke en Saskia Spliet zijn heel blij. Wekenlang voerden ze campagne voor het binnenhalen van voldoende handtekeningen voor Auryn, hun vrijeschool in oprichting. “Mede omdat de zomervakantie ertussen zat, duurde het lang voor de belangstelling op gang kwam, maar daarna kwam het in een stroomversnelling,” vertelt Van Overbeeke. “Een oudergroep wierp zich op als ambassadeurs en dat heeft ons enorm geholpen.”

De wet ‘Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen’, die vanaf juni 2021 van kracht is, eist voor het oprichten van een basisschool 110 digitale ouderverklaringen van ouders van 2- tot 4-jarigen binnen een bepaald postcodegebied. Voor de 102 schoolinitiatieven die er op dit moment in Nederland zijn blijkt dit een hoge drempel. “Vorige week heeft één initiatief bekendgemaakt dat zij de drempel hebben gehaald,” vertelt Martijn Grimmius van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). “En wij dus nu ook,” zegt Van Overbeeke trots. Zelfs al voor de sluitingsdatum van 15 oktober behaalde hun plan voor een derde vrijeschool in Zutphen 111 handtekeningen.

Lees verder op de website van Contact

 


 

24 juni 2021 – Stentor en Algemeen Dagblad

Nieuwe vrijeschool op komst in Zutphen?
Vier gedreven leerkrachten gaan ervoor

Door Castor van Dillen

Zutphen kan over twee jaar zomaar een vrije basisschool rijker zijn. Drie pabostudenten en een ervaren rot in het vak hebben de handen ineengeslagen. Niet gek, want de vraag is groot in Zutphen. Voor de twee huidige vrije basisscholen in de stad zijn dikke wachtrijen.

Een eigen school beginnen. Weinigen durven het aan. Maar drie juffen in spe gaan ervoor. Nu studeren Marleen de Wit (22), Marre Bouwhuis (25) en Marie van Overbeeke (42) nog aan de Vrijeschool Pabo in Leiden. Straks staan ze misschien voor de klas in Auryn, hun vrije basisschool die in 2023 van start moet gaan.

Lees verder bij de Stentor of het Algemeen Dagblad

 


 

22 juni 2021 – Contact, regionaal weekblad Zutphen/Warnsveld

Door Alize Hillebrink

Plannen voor een derde vrije basisschool in Zutphen

ZUTPHEN – Vrijescholen in Nederland zijn populair. Twee vrije basisscholen in Zutphen hebben zelfs een lange wachtlijst. Vier initiatiefnemers willen in Zutphen een derde school starten. “Authentiek en vanuit de kernwaarden van Rudolf Steiner.” De nieuwe school moet in het schooljaar van 2023 van start gaan.

Drie pabostudenten en een vrijeschoollerares hebben het initiatief genomen tot de oprichting van een zelfstandige Waldorfschool in Zutphen, in Nederland bekend als ‘vrijeschool’. “We willen weer vrijeschoolonderwijs zoals het bedoeld is.”

Lees verder op de website van Contact