Vertelstof op de vrijeschool

Datum/Tijd
Datum: 1 september 2022
Tijd: 20:00 - 22:00

Locatie
Vrijeschool de Berkel
Henri Dunantweg 4
7201 EV, Zutphen


Een avond georganiseerd door de Academie voor ouders Zutphen

Leraren op vrijescholen vertellen verhalen; in alle klassen.
Wat doen verhalen met kinderen?

Een verteller kan de fantasiewereld aanspreken en voeden; kan de belevingswereld verruimen en op een ander niveau brengen. De woorden van de verteller roepen een beeld op, maar dat beeld wordt door het kínd gemaakt. Verhalen vormen voeding voor de ziel. En als het dan “voeding” mag heten, dan ben ik zo vrij om het “gezonde voeding” te noemen. Verhalen belasten het intellect niet, ze leggen geen claim op het denken en ze vermoeien niet. Ze kunnen je leven verrijken.

Op vrijescholen heeft Rudolf Steiner met de inrichting van het onderwijs gekozen voor vertelstof die aansluit bij de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt. Hij spoorde de leraren aan goed naar kinderen te kijken en de keuze voor verhalen te koppelen aan hun innerlijke ontwikkeling.

Jonge kinderen zijn nog niet helemaal aangekomen op aarde; ze zijn nog sterk kosmisch georiënteerd. En daarom zou ook de vertelstof, zeker in het begin van hun schoolloopbaan, dat karakter moeten hebben. Gebruik beelden die de openheid naar het kosmische, het geestelijke nog hebben, was het advies. Wat houdt dat in?

Op 1 september a.s. wil ik u meenemen in de verhalenwereld, maar ook de uitleg geven die bij bovenstaande tekst hoort. De verhaalstof van klas 1 tot en met 6 komen hierbij aan bod.’

Jan Alfrink

 

← Terug naar alle activiteiten